Llenya

Com saber si la llenya està ben seca i llesta per utilitzar?

Como-saber-si-la-lena-esta-bien-seca-y-lista-para-usar

Utilitzar llenya ben seca és crucial per a una barbacoa amb èxit. La llenya seca crema millor, produeix més calor i menys fum, i millora el sabor dels aliments. La nostra llenya està seca, amb un 8% d’humitat.

Però, com saber si la llenya està ben seca i llesta per utilitzar? En aquest article us oferim una guia completa per determinar la qualitat de la vostra llenya.

Com saber si la llenya està ben seca i llesta per utilitzar?

1. Temps d’assecatge

El primer indici que la llenya està a punt per utilitzar és el temps que ha passat assecant-se. La majoria de les fustes necessiten entre 6 i 12 mesos per assecar-se adequadament. Si la llenya ha estat tallada i emmagatzemada correctament durant aquest temps, és probable que estigui llesta per utilitzar.

2. Aparença de la Llenya

  • Esquerdes als extrems: La llenya seca sol tenir esquerdes radials als extrems. Aquestes esquerdes indiquen que la humitat ha sortit del tronc.
  • Color: La llenya seca tendeix a ser d’un color més clar i grisenc en comparació de la llenya verda.

3. Pes de la Llenya

La llenya seca és significativament més lleugera que la llenya verda a causa de la pèrdua d’aigua. En aixecar un tronc, hauries de notar que és relativament lleuger. Si la llenya se sent pesada, probablement encara contingui molta humitat.

4. So

Colpeja dues peces de llenya juntes. La llenya seca produeix un so buit i clar, mentre que la llenya verda sona més apagada i densa. Aquest mètode és una manera ràpida i senzilla davaluar la sequedat de la llenya.

5. Textura i Tacte

  • Sensació al Tocar: La llenya seca s’ha de sentir seca al tacte. Si se sent humida o freda, encara conté humitat.
  • Superfície: L’escorça de la llenya seca sovint es desprèn amb facilitat, i la superfície pot estar lleugerament esquerdada o rugosa.

6. Mesurador d’humitat

Per a un mesurament precís, utilitza un mesurador d’humitat. Insereix el mesurador al tronc i verifica el percentatge d’humitat. La llenya està llesta per utilitzar si el contingut d’humitat és inferior al 20%.

7. Prova de Cremat

Una altra manera de comprovar si la llenya està seca és encendre un petit tros. La llenya seca s’encén ràpidament, crema amb una flama constant i produeix poc fum. Si la llenya espurneja i produeix molt de fum, encara està massa humida.

Contingut relacionat:Quina és la llenya que més escalfa?

Consells per Assecar i Emmagatzemar Llenya

  • Tallar i Apilar Correctament: Talla la llenya a trossos petits i l’apiles de manera que l’aire pugui circular lliurement entre els troncs.
  • Emmagatzematge: Guarda la llenya en un lloc sec i ben ventilat. Utilitza una coberta per protegir-la de la pluja, però assegura’t que els costats quedin oberts per permetre la circulació de l’aire.
  • Elevació: Mantingues la llenya elevada del terra per evitar l’absorció d’humitat.

Importància d’usar Llenya Seca

Utilitzar llenya seca no només facilita l’encesa i el manteniment del foc, sinó que també és crucial per a:

  • Eficiència Energètica: La llenya seca produeix més calor i crema més eficientment.
  • Menys Fum:La llenya seca genera menys fum, cosa que resulta en una experiència de cocció més agradable i aliments amb millor sabor.
  • Manteniment de la Barbacoa: Redueix l’acumulació de creosota i altres residus a la graella, cosa que facilita la neteja i el manteniment.

Conclusió

Saber si la llenya està ben seca i llesta per utilitzar és fonamental per a qualsevol barbacoa exitosa. Observa el temps d’assecatge, l’aparença, el pes, el so i utilitza eines com a mesurador d’humitat per assegurar-te que la teva llenya estigui en perfectes condicions. En seguir aquests consells, garantiràs una barbacoa eficient, segura i deliciosa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *